viernes, 1 de noviembre de 2013

Poesia novembre

Aquest mes de novembre s'enceta amb el recital Lamahat / Mirades, a càrrec d'un destacament de poetes del Pròxim Orient (Bàssem an-Nabríss és palestí, Jolan Hagi sirià i  Kamiran Haj Mahmoud  és un kurd també de Síria) i un grup de filòlegs amants de les lletres àrabs encapçalats per Valèria Macías. Lectures en àrab i també traduccions per acostar-nos a aquesta llengua i cultura d'aquí ben bé al costat. Clàssics i contemporanis per a tots els gustos.






El diumenge 10, Sólo de lo negado... sesión de poesía negativa, és un espectacle que homenatja a dos intel·lectuals heterodoxos de les lletres españoles: Agustín García Calvo, filòsof, filòleg clàssic -a qui debem traduccions i estudis lingüístics que ens acosten al dir dels antics grecs-, poeta i assagista. L'altre és Chicho Sánchez Ferlosio, poeta, cantautor i lingüista. Tots dos van viure les seves vides marcades per l'oposició a la dictadura primer, i després a la societat demòcrata liberal, des del llibertarisme i una conscient lluita contra la cultura oficial entesa com a mera mercaderia. Intel·lectuals -en un sentit provocador, agitador- que van actuar des del marge creant escola. D'aquí tota aquest tropa: la poetessa i vídua de García Calvo, Isabel Escudero, Ricardo i Félix Pérez-Hita, Guillermo Trujillano, Joana María Abrines i altres, que faran un seguit de lectures dels homenatjats i de les seves fílies.
Aquí podeu veure un fragment del documental Mientras el cuerpo aguante (1982), de Fernando Trueba, amb Sánchez Ferlosio com a protagonista:



I aquí podeu escoltar a García Calvo recitant els versos de la Ilíada en la seva traducció rítmica i en grec original:




Javier Gallego, conegut com a Crudo pel seu programa Carne cruda de Radio3, ve a presentar el diumenge 17 un llibre de poemes, Abolición de la pena de muerte. A jutjar pel seu programa radiofònic ens podem esperar una poesia que jugui amb les xixines d'una societat que viu immersa en el cafrisme. Lírica de la destrucció a rosegades carnívores. Vindrà acompanyat pels músics madrilenys Javier Colis -dels mítics Mil Dolores Pequeños entre d'altres- i Javier Díaz Ena, dels Dead Capo.


I el diumenge 24, Marçal Font, acompanyat pels músics de bLOW, vindran a presentar el llibre de poemes-disc, Frutos del desguace. L'un i els altres practiquen l'alliberament de les formes; l'un amb una rapsòdia sense embuts que reivindica la força i el poder denunciant i transformador de la paraula. Els altres assaltant el free jazz des de d'una perspectiva autòctona, desacomplexada i carregada de gravetats. Una bona ventada d'aire fresc vingut de Badalona.
El segell Discordian és l'encarregat de publicar el seu material sonor en directe. Aquí podeu accedir-hi, escoltar-ho i ajudar en el seu verkami.














No hay comentarios:

Publicar un comentario