viernes, 2 de octubre de 2015

17è Trimestre de Poesia. Octubre.

El nou cartell de Marc Valls per a l'ocasió

I aquí tornem a ser-hi, una nova tardor que arriba amb un nou trimestre de poesia. I ja en són disset. Aquest és un any especial: fa vint anys que l'Heliogàbal va obrir les seves portes, i en fa deu que Usted es un Colectivo va engegar la seva programació de poesia. Així que no hem volgut anar a buscar propostes llunyanes, tot al contrari, hem cridat a gent propera, gent que per x o per y han estat vinculats a aquesta dècada de trimestres. Obre la programació Guim Valls, fill del nostre cartellista, que com qui diu va nèixer amb l'Heliogàbal -si fa no fa- i ha crescut envoltat en l'ambient de qui van ser els seus primers parroquians. Hi vénen també quatre fresquíssimos d'Espanya, -Eduard Mont de Palol, Juan Nicho, Roger Atrofe i Sebastià Jovani- aquella antologia de poetes barcelonins que es va gestar en alguna nit interminable en el local. Hi tornen els Mil Pesetas, orquestrina d'Usted es un Colectivo que tantes bajanades han perpretat a l'Heliogàbal, amb l'emissió en directe del programa radiofònic A este lado de la tumba. Oriol Luna, el seu bateria participa també en el xou d'improvisació amb un altre vell conegut, Riot Über Alles, en companyia de l'únic convidat de l'exterior, el danès Jorgen Teller. També el graciencs Martí Sales i Núria Martínez Vernís, la nostra estimada Anna Subirana amb Zarita i Eduard Altaba; la nostra connexió amb Terrassa, Xavier Morte; Enric Casasses amb els veterans Don Simon y Telefunken... i uns quants més que anirem desgranant en properes entrades.

Aquest any apostem per cel·lebrar els encontres els diumenges al migdia, per així intentar aconseguir que encareu els dinars setmanals en família amb un somriure als llavis.
Esperem trobar-vos-hi!

Fa uns anyets, en una d'aquelles remodelacions decoratives de l'Heliogàbal, ens vam trobar que en una de les parets del local hi havia aparegut un poema...

La força
que fa crèixer
l'esqueix
és una veu
com de tronada,
les arrels són en sí mateixes
llampecs fossilitzats.

La nostra sorpresa va ser descobrir que era cosa d'en Guim Valls, a qui vam conèixer quan era un infant i que ara resultava ser un jove ben plantat de 20 anys. Convidar-lo a recitar ha sigut ben fàcil, com si ens deixéssim endur pel corrent del riu...
Amb 23 anys ja acumula un munt de recitals amunt i avall, i també ha tingut temps de col·laborar amb el pintor Jordi Pagès, en una exposició que versava sobre la relació entre el llenguatge pictòric i el de la poesia.


Com també d'enregistrar amb els Graves, mítica banda del subterrani gracienc, on declama a gust els seus versos sobre ritmes contundents i guitarres grinyoladisses. Aquí el podeu sentir.

Guim Valls a punt de dir alguna cosa
En Guim ve a presentar, de fet, el seu primer llibre de poemes: "Quincalla del segle", que s'edita en l'editorial de Marc Valls, Roure edicions, que va nèixer precisament per publicar la poesia de Sebastià Roure, personatge que va aguantar amb els seus colzes la barra de l'Heliogàbal durant un munt d'anys, i que també ha publicat en edicions exquisides treballs d'Enric Casasses o Stella Hagemann.

No hay comentarios:

Publicar un comentario