Aquest és el darrer mes de Músiques Disperses. Com veureu, i per evitar les dates de la nit de Nadal i la de cap d'any, hem mogut els dos últims dies, que es traslladen al dilluns dia 19 i al dissabte 7 de gener.
El dissabte 3 hem convidat al col·lectiu Niños Consentidos. Naturals d'Argentina, s'han escampat en la seva particular diàspora, per Barcelona i Berlin. Guerrilla cultural autogestionada i formada per més d'una vintena d'activistes, han perpretat diversos encontres a la ciutat per locals com l'Elèctric i La Cova de les Cultures, sempre al voltant de la música arriscada improvisada i les arts visuals. Leo Bettinelli és un dels seus caps visibles, músic electrònic fascinat per l'ús heterodox de maquinetes i objectes. L'acompanyen Pol Nieva al violí, Nikaps amb les projeccions i manipulacions visuals, i el nostre vell conegut Alfonso Muñoz, als saxos.
Pel dia 10 hem volgut provocar l'encontre de tres grans improvisadors de l'escena, provinents de móns ben diferents i que usen instruments de naturalesa dispar: Joan Saura amb el sampler, Marc Egea amb la viola de roda i Jorge C. Porter amb la guitarra elèctrica.
Joan Saura és un músic amb una llarga experiència en l'investigació del sampler, la música electrònica i la improvisació. Format a la mítica escola Phonos a finals dels setanta al costat de Gabriel Brnic, es va endinsar en l'ús del sampler amb els inclassificables Koniec i desenvolupant una llarga carrera fent música per a dansa, teatre i televisió. Cofundador de Trio Local amb Agustí Fernández i Liba Villavecchia, actualment se'l pot sentir amb Les Anciens, al costat d'Oriol Perucho, Eduard Altaba i Enric Cervera, amb Araki, al costat d'Anna Subirana, i amb el seu duet sampleril amb Adrià Bofarull. Aquí podeu sentir una actuació de Saura en solitari, corresponent a un concert al Círcol Maldà, dins la programació d'Arco y Flecha, el 14 de març del 2010:
Joan Saura al Maldà (14/3/2010)
Marc Egea és un dels grans intèrprets i investigadors de la viola de roda. Ha tocat amb formacions tradicionals d'amples mires com els Kaulakau i els Tarannà-Cobla. El seu afany per
incorporar aquest instrument d'arrel medieval al llenguatge contemporani l'ha portat a treballar amb la cantant Mariona Segarra, Germán Díaz, l'acordeonista Cati Plana, el teclista Peter Skuce i formar part de la Banda d'Improvisadors de Barcelona, entre d'altres. Recentment ha col·locat a iTunes el disc Chuveirinho, gravat el 2006, tot i que les circumstàncies no van permetre que s'edités en el seu moment. Des d'aquí hi podeu accedir:marcusegea.blogspot.com/2011/11/un-nou-disc-chuveirinho. I aquí el podeu veure amb el saxofonista Hayden Chisholm, dins la programació del Cabaret Hofmann:
Jorge C. Porter porta desenvolupant el seu projecte Pidgins des de fa uns quinze anys. A partir de composicions propies ha aconseguit reunir una corrua de músics, que en variables formacions l'han anat acompanyant. Freak Fornitures va ser el seu primer disc, enregistrat l'any 2000 i publicat per G3G, i en les properes setmanes esperem el seu darrer treball, Animal's Exiles, vertader pupurri de composicions i músics corresponents als últims deu anys de treball. El seu camp és el del free-rock, la psicodèlia electrònica i el jazz progressiu. També l'hem pogut sentir en projectes com Satanic Sunday Morning i el trio de guitarristes Palinuro Sonoro. Aquí podeu sentir una de les primeres gravacions de Pidgins: Gradients, del 1998.
Amb Porter a les guitarres, baix i programació, Oriol Pons de Vall 'Ginger' , Jordi Carbó i Xavi Capelles als saxos, Xavi Contans als sintetitzadors i Dàcil Lòpez a les veus.
Amb motiu del primer aniversari de la mort del Capità Cordebou es reuneixen una corrua de grups per a retre-li un fast'n'bulbous homenatge: Misaluba, Mil Pesetas, Za!, Los Morgan, Espanya, Valentina, Surfing Sirles, Ivan Telefunkez, El Macarrón de la Pista, Carloto, Jorge C. Porter + Sergio Gamazo, Maria Rodés, Duo Caphre + Martir, Dani Blue, Bläue, Ignacio Lois, Lamprea Martínez, Rafa Romero, Elsa de Alfonso, així com els poetes Enric Casasses, víctorbonetarbolí i Martí Sales. Presentació de MC Jovani. Dissabte 17.
El dilluns 19, Circuit Torçat ens proposa dos duets d'improvisació. Per una banda Dafne Vicente-Sandoval amb el fagot, i Lali Barrière amb la manipulació d'objectes. Després a Pablo Rega amb dispositiu electrònic i Xavier López amb laptop. Quatre música avesats a la improvisació i la recerca a través dels circuits i els plecs recòndits de les maquinetes.
I finalment, el dissabte 7 de gener, tornen Macromassa. Des de que van reobrir les portes del submón Pérez ara farà un parell d'anys, Nubla i Crek han editat un disc -Armas mosca- i no han parat de generar nou material. Aquí presenten Ser hermano de una entidad abstracta:
Música Viva de Vic y en el
festival Periferias de Huesca, nuestros intrépidos recauchutadores
ejecutarán de nuevo esta suite
ambidextra, fruto de dos mentes transtornadas y un zopilote disecado,
sin otro recurso que el sentido común de los demás
y una ganzúa sin homologar.
Especialmente recomendado para todos aquellos que asistan.
Juan Crek: audiogenerador Duy, teclados, voz.
Víctor Nubla: clarinete eléctrico, sintetizador, voz.
Ser el hermano de una entidad abstracta
está considerado por 1477 galgos como uno de los cien
espectáculos más reconciliadores de las últimas décadas.'
No hay comentarios:
Publicar un comentario